Rehber

ÇOMÜ Bilimsel Dergi Kuruluş Süreci

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yayınları çerçevesinde yeni bir bilimsel dergi yayımlamak isteyen herhangi bir Fakülte, Enstitü, Merkez, Yüksekokul, Konservatuvar veya Meslek Yüksekokulu yönetimi, öncelikle derginin oluşturulması için Dergi Öneri Formu ile Koordinatörlüğe başvurmalı ve onay almalıdır.

Yayın kuruluşu tarafından önerilen derginin adı, amacı, kapsamı ve yayın politikası gibi detaylar, ilgili üniversite biriminin yönetim kurulu tarafından belirlenir. Bu kararın alınmasının ardından, Koordinatörlük bu başvuruyu inceler, gerekli değerlendirmeleri yapar ve sonucunu Yayın Komisyonu'na sunar. Yayın Komisyonu da derginin kurulmasıyla ilgili kararı verir.

Derginin ISSN/e-ISSN başvurusu ve diğer kuruluş işlemleri, atanacak Baş Editör tarafından yürütülür. Baş Editör, derginin tüm süreçlerini denetler ve gerekli prosedürleri izler. Bu süreçte, derginin yayın etiği ve bilimsel standartlara uygunluğundan emin olmak için titizlikle çalışılır ve uluslararası standartlara uygunluğu sağlanır.

DergiPark Nedir, Nasıl Başvurulur?

DergiPark, TÜBİTAK ULAKBİM çatısı altında, Türkiye'de yayınlanan akademik hakemli dergiler için elektronik ortamda barındırma ve editoryal süreç yönetimi hizmeti sunar. Bu platform derginiz yayın sürecini yönetir ve okurlar ile buluşturursunuz.

DergiPark'a başvuracak dergiler için yayıncı durumuna göre başvuru koşulları farklıdır:

  1. Yayın hayatına yeni başlayacak dergilerin başvurusu için yayıncının "Üniversite veya Kamu" olması gerekmektedir. Bu durumun resmi olarak belgelenmesi ve derginin alanına katkısıyla ilgili bilgi sunulması gereklidir.
  2. En az bir yıl arşivi olan dergilerin yayıncısı "Üniversite, Kamu, Dernek, Vakıf ve Meslek Odası" ise başvuru yapabilir. Bu dergilerin arşivleri güncel ve eksiksiz olmalıdır, yayın sıklığına uygun olarak güncellenmelidir. Yayıncısı "Kişi" olan dergiler, TR Dizin/Wos/Scopus gibi endekslerde yer alıyorsa başvuru yapabilir. Ancak yayıncısı "Özel" olan dergiler başvuruda bulunamazlar.

Yukarıdaki koşullardan herhangi birini sağlayan ve Türkiye'de yayınlanan Hakemli Akademik Dergiler, açık erişimli olmaları şartıyla DergiPark web sitesindeki başvuru formunu doldurarak DergiPark'a katılabilirler.

Başvuru yapan dergiler için, öncelikle DergiPark tarafından sistem üzerinde bir alan oluşturulur ve derginin web sayfası hazırlanır. Derginin mevcut arşivi yeni sayfaya aktarılır. Derginin kabul tarihinden itibaren, tüm güncellemeler dergi editörü tarafından sayfa üzerinde yapılmalıdır.

Ayrıntılı bilgi için: https://dergipark.org.tr/tr/pub/page/about

DOI Nedir, Nasıl Alınır?

Digital Object Identifier (DOI) elektronik ortamda yayınlanan her çalışmanın tanımlanmasına ve erişilmesine olanak sağlayan benzersiz bir erişim numarasıdır. DOI'leri herhangi bir DOI kayıt ajansından edinebilirsiniz. En yaygın kullanılan DOI kayıt ajanslarından biri, araştırma çıktılarının bulunmasını, alıntı yapılmasını, bağlantı kurulmasını ve değerlendirilmesini kolaylaştıran, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Crossref'tir. Fakat Crossref’ye üye olduğunuzda ödemeniz gereken bir üyelik ücreti bulunmaktadır. DergiPark bu hizmeti belli şartları sağladığınızda size sunmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için: https://dergipark.org.tr/tr/pub/page/doi-hizmeti

Endekslere Başvuru Neden Önemlidir?

Bilimsel bilgi için yetkili bir kaynak olarak kabul edilmek ve diğer birçok yayının arasından sıyrılmak için dergilerin görünürlüklerini, erişilebilirliklerini ve okuyucu kitlesini artırmaları önemlidir. Bu hedefe ulaşmanın yollarından biri, dergilerin yayınlarının en az bir önde gelen veri tabanı tarafından endekslenmesini sağlamaktır.

Türkiye’de TR Dizin bu anlamda önemli bir endeks iken, dünyada Scopus, Web of Science, PubMed, The Directory of Open Access Journals (DOAJ) gibi endeksler ön plana çıkmaktadır.

Endeksleme Nasıl Çalışır?

Bir dergi bir veritabanı tarafından endekslendiğinde, bu dergi o veritabanının tüm kullanıcılarına anında sunulur. Bazı veri tabanları başlık bilgilerini, bazıları tam metin makaleleri, bazıları ise sadece özetleri ve/veya referansları endeksler. Günümüzde çeşitli özetleme ve endeksleme hizmetleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kurumlara aittir; örneğin, ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüsü'ndeki Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından PubMed. Bazıları ise yayıncılar tarafından sunulmaktadır; örneğin, Elsevier'ın sunduğu Scopus. Veritabanının hangi kuruma ait olduğuna bakılmaksızın, seçtiğiniz veritabanına dahil olmak için resmi olarak başvurmanız gerekecektir.

Derginizi Endekslemek İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1.Veritabanının Doğru Seçilmesi

Alanınızdaki dergileri endeksleyen bir veritabanı seçerken, doğru seçimi yapmak önemlidir. Veritabanının sunduğu özellikleri anlamak da kritiktir. Bazı veritabanları sadece özetleri endekslerken, bazıları tüm makaleleri tarar ve anahtar kelimeleri endeksler. Diğerleri ise alıntıları da dahil eder. Bu nedenle, derginizin kullanıcılar tarafından nasıl görünür ve erişilebilir olacağını anlamak önemlidir.

Dergi endeksleme veritabanını seçerken, veritabanının çalışma prensipleri hakkında detaylı bilgi edinmek önemlidir. Özellikle, veritabanının web sitesinde bu bilgileri bulabilirsiniz. Dergi editörlerinin dergilerinin kapsamı dışında kalan makaleleri dikkate almadığı gibi, endeksleme şirketlerinin de kendi kapsamları dışında kalan dergileri dikkate almayabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, alanınıza uygun bir veritabanını seçerken dikkatli olmak gereklidir.

2. Başvuru Koşullarına Dikkat Edilmesi

Genellikle, bir derginin endekslenmesi için, ilgili veri tabanına resmi bir başvuru yapması ve başvurusunu destekleyen belgeler ve kanıtları sunması gerekmektedir. Dergi, tüm gereksinimleri karşılarsa endekslenir. Endeksleme süreci, makale gönderme ve hakem değerlendirmesi sürecine benzer. Dergiler, başvurularını sunar ve veri tabanı tarafından incelenmeyi bekler. Eğer derginiz endeksleme için gerekli kriterleri karşılamıyorsa, dergi iş akışınızda bazı değişiklikler yaparak derginizin uygunluğunu sağlamak için adımlar atmanız gerekebilir.

TR Dizin Nedir, Nasıl Başvurulur?

TR Dizin, önceden Ulusal Veri Tabanları (UVT) olarak bilinen, Fen ve Sosyal Bilimler alanlarındaki ulusal, hakemli ve bilimsel dergilerdeki makaleler ile TÜBİTAK Projelerinin bibliyografik ve tam metin bilgilerini içeren, web sayfası üzerinden taranabilen ulusal bir atıf dizinidir.

ULAKBİM tarafından geliştirilen TR Dizin, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler ana başlıklarında, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Temel Bilimler, Sağlık Bilimleri, Veterinerlik, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alt konu alanlarından oluşan dergileri içermektedir.

Ekler

Rehber.pdf